Dit is een heerlijk snel en simpel gerechtje, dat je in een minder dan een half uurtje op tafel hebt staan. Lekker roergebakken hamblokjes, allerlei groenten en zoetzure saus. Ik had er wilde rijst bij gemaakt, maar je kunt hier ook zilvervlies rijst, gewone rijst of mie voor gebruiken. Een tip van Jamie Oliver is dat je gemberwortel en rode pepers heel goed kunt invriezen na aankoop. Gewoon zo in het geheel de diepvries in. Bij gebruik rasp je ze met een fijne rasp. Sindsdien heb ik altijd pepers en gember in de diepvries. De gember hoef je eigenlijk niet eens te schillen. Doet Jamie ook niet ;-). De bruine deeltjes van de schil vallen bij het raspen aan de voorkant op je snijplank en deze kun je dan eerst wegvegen.
Benodigdheden
Werkwijze
Zet alle benodigdheden klaar. Dat vind ik heel gemakkelijk werken. Snijd de ham, en alle groenten aan stukjes. Verhit in een wok of hapjespan een scheut roerbakolie en bak hierin de hamblokjes. Strooi er de kruiden (5 kruidenpoeder en gemberpoeder, zout en peper) overheen. Laat even meebakken en voeg dan alle groenten en toe. Laat ook deze even een paar minuten bakken en rasp dan de gemberwortel en chilipeper. Ook dit gaat bij het groentemengsel. Voeg de gembersiroop en rijstwijn toe. Schep het blikje tomatenpuree leeg en laat dit even “ontzuren”. Tomatenpuree is vrij zuur. Wanneer je dit even zonder water toe te voegen laat sudderen wordt de zure smaak wat minder. Voeg dan in hetzelfde blikje water toe. Om de zoete smaak te verkrijgen voeg je gembersiroop of bruine suiker toe. Voor een beetje pit en beetje zoet kun je nog wat chilisaus toevoegen. Doe dit naar smaak. Hetzelfde geldt voor de gembersiroop. Een beetje meer of minder maakt niet uit. Blijf gewoon proeven. In tussentijd kook je de rijst of mie. Verkruimel een bouillonblokje boven de saus en voeg hier 500 ml water aan toe zodat je een mooie saus krijgt. Voor de smaak kun je nog wat ketjap toevoegen. Dien het geheel op met rijst naar keuze of mie. Strooi er wat geroosterde uitjes overheen. Eet smakelijk.
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes