Benodigdheden
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. De kip spoel je af onder de kraan en dep het goed droog, zowel van binnen als van buiten met keukenpapier. Snij de uien aan dikke plakken en leg deze in het midden van de braadslee. In een kleine kom doe je de boter, peper, zout, de 2 fijn geperste teentjes knoflook en de rozemarijn. Meng dit door elkaar. Een paar eetlepels van dit botermengsel wrijf je onder het vel van de kippenborst. Op de borst bij het hals opening, kun je het vel voorzichtig wat losmaken om het mengsel er tussen te wrijven. De rest van het mengsel smeer je uit over de buitenkant van de kip. In de buikholte van de kip stop je de doormidden gesneden citroen, de bol knoflook en eventueel nog wat rozemarijn. Je bindt de pootjes van de kip tezamen met wat keukentouw. Plaats de kip op de uienringen en bestrooi het desgewenst met nog wat peper en zout. De schoongemaakte, ongeschilde stukken aardappel plaats je om de kip. Probeer 1 laag te houden voor krokante aardappelen. Heb je meer aardappelen, bak ze dan op een apart bakblik. Schik de ongepelde knoflookteentjes er om heen. Braad de kip ongeveer een uur in de oven of raadpleeg de gebruiksaanwijzing of de slager, wanneer je kip lichter of zwaarder is. Meestal wordt aangehouden dat je per 500 gram een half uur moet rekenen. Haal de kip halverwege de braadtijd even uit de oven en bedruip de kip met het vocht uit de braadslee. De kip is gaar wanneer er helder vocht uitkomt. Je prikt met een satéprikker even in het dikke gedeelte van de bil. Is het vocht roze, plaats dan de kip weer even 5 tot 10 minuten terug. Wanneer je de kip uit de oven haalt bedek je het met aluminiumfolie. Zo blijft de kip sappig en mals. Daarna kun je serveren en aan stukken snijden. De citroen en de knoflookbol haal je eruit. De knoflook uit zowel de bol als de teentjes kun je eruit knijpen en over de aardappels en de kip smeren. Simpel en gewoon heel erg lekker. Ik had ook nog een courgette toegevoegd omdat ik die er had liggen. Je kunt ook paprika toevoegen. Doe wat je lekker vindt.
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes