Aperitief?
Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als in het weekend vrienden bij me komen eten, begint het bij mij te kriebelen. Wat zal ik maken en wat voor wijnen zal ik er bij schenken? Welk gerecht heb ik een beetje goed in de vingers en lust iedereen dat? Maar allereerst: wat is een goede binnenkomer, een heerlijke dorstlesser, die de eetlust opwekt?
Meestal kies ik voor een fris aperitief om mee te starten. Rode wijnen vind ik niet verfrissend genoeg en daarom niet zo geschikt, maar sommige witte wijnen met een goede zuurgraad zijn heel opwekkend. Het liefst kies ik voor een mooi glas sauvignon blanc, een wijn waarin zuur en zoet mooi in balans zijn. Een heerlijke wijn van deze druif, die ongeveer 8 euro kost, vind ik nog steeds Domaine de Laulan. Dat is een Côtes de Duras, een appellation contrôlée uit zuid-west Frankrijk ergens tussen Bordeaux en Bergerac (appellation côntrolée wil zeggen: de van overheidswege uitgevoerde controle op de herkomst en productie (maar niet de kwaliteit) van de meeste Franse topwijnen). Deze Domaine de Laulan is een witte wijn, die je glas uit stuift met een lekker fris bouquet, dat doet denken aan de geur van vlierbessen of buxus. De smaak is verrukkelijk fris en de afdronk blijft lang in je mond hangen. Echt eetlustopwekkend! Hoewel ik geen reclame wil maken, vermeld ik bij deze maar even, dat deze wijn besteld kan worden bij P. de Bruijn wijnkopers (www.debruijnwijnkopers.nl). Ik laat regelmatig zo’n doosje bij me thuis bezorgen. Veel te snel raken deze wijnen bij me op!
Natuurlijk zijn er vele andere sauvignon blancs te vinden, die ook prima als aperitief geschonken kunnen worden. Deze van oorsprong Franse druif is wereldwijd aangeplant. De beste resultaten geeft hij – behalve in Frankrijk – in Nieuw-Zeeland waar hij een zeer kenmerkende, aromatische, grassig-tropische wijn oplevert. Maar ook in Australië, Spanje (Rueda), Oostenrijk, Noord-Italië, Chili en Zuid-Afrika kan hij zeer goede wijnen voortbrengen. In de Omfietswijngids van Nicolaas Klei (uitgeverij Podium) zijn exemplaren te vinden, die behalve lekker ook betaalbaar zijn.
Een andere persoonlijke favoriet van me als aperitiefwijn is Basa. Dat is eveneens een witte wijn, afkomstig uit de Spaanse gemeente Rueda in de provincie Vallodolid in de regio Castilië en León. De wijn is één van de paradepaardjes van de in wijnkringen bekende Spaanse oenoloog Telmo Rodríguez. Een oenoloog (spreek uit “eunoloog”) is een wijnexpert, die een universitaire scheikundestudie heeft gestudeerd op het terrein van wijn en die met name kennis heeft van het maken van wijn. Deze Basa is te bestellen bij www.janselijn.nl. Hij kost ongeveer 8 euro. Chris Janselijn beschrijft deze wijn als volgt: “gemaakt van de druiven Verdejo en Viura. De wijn is bijzonder aromatisch en stuift het glas uit. In het bouquet tonen van witfruit, citrus, bloesem, buxus en mineralen. De smaak bezit ladingen witfruit, de nodige vulling en een opmerkelijke frisheid. Een fantastische witte wijn die naar meer doet verlangen”. Natuurlijk is dit een reclametekst, maar ik ben het geheel met de inhoud eens. Al jaren is dit een vaste waarde in mijn kelder, die nooit verveelt. Verdejo en viura zijn druiven, die in Rueda voorkomen. Met name verdejo geeft die heerlijke smaak aan de wijn. Die doet denken aan de smaak van grapefruit en anijs. Bovendien heeft verdejo net zulke frisse zuren als sauvignon blanc.
Natuurlijk zijn er zeker nog vele andere opwekkende aperitiefwijnen te bedenken zoals de Oostenrijkse Grüner Veltliner of de Elzassische Gewürztraminer of Muscat. En heeft u liever een wat meer feestelijk mousserend alternatief, dan is natuurlijk ook te denken aan o.a. Champagne, de zogenaamde Crémants uit Frankrijk (Crémant d’Alsace, Crémant de Loire, Crémant de Bourgogne etc.), Italiaanse spumantes uit Franciacorta, Prosecco uit Veneto en de Spaanse Cava.
Maar welke hapje is nu geschikt om te serveren bij deze aperitiefwijnen? De meeste wijndeskundigen zijn het er over eens dat wijnen op basis van sauvignon blanc en verdejo, als aperitief, het beste samengaan met “gewoon” wat peccanoten of walnoten. Veel andere hapjes verhogen het drinkgenot niet of doen daar zelfs afbreuk aan. Sauvignon blanc heeft overigens nog als bijzonder kenmerk, dat deze druif goed matcht met tomaten en geitenkaas. Dus een hapje met deze ingrediënten zou ook kunnen. Bij mousserende wijnen gaan naast pecca- en walnoten ook goed amandelen of pistachenoten, chips of kaasstengels. Men waarschuwt echter voor pinda’s: die zijn dodelijk voor elke wijn. Ook olijven zijn te uitgesproken voor veel wijnen.
Tot slot. Mocht u geïnteresseerd zijn om wat gerichter naar goede wijnen te zoeken dan kan ik de jaarlijks uitkomende Wijngids van Hugh Johnson aanbevelen. Dat is wellicht de meest informatieve gids, die verkrijgbaar is en ook nog handzaam is om mee te nemen naar een restaurant.
Frank Groot
Jurist en vinoloog van de Wijnacademie
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes