Ik had deze week een mooie en supergrote bloemkool gekocht. Vandaag besloot ik er een ovenschotel van te maken. Lekker met wat prei, gehakt, aardappels en heerlijk gesmolten kaas. Echt zo gemakkelijk en snel te maken. De schotel moet wel 25 minuten in de oven, maar in tussentijd kun je mooi iets anders doen. Ik had een behoorlijk grote schotel gemaakt waar we 2 dagen van kunnen eten. Maar pas je hoeveelheden gewoon aan. Het komt niet zo nauw. Ik meet bij hoofdgerechten eigenlijk nooit iets af. Bakken is een ander verhaal, maar bij een schotel zoals deze, maakt het echt niet uit of je wat meer of minder gebruikt. Vertrouw op je eigen smaak en kookkunsten.
Benodigdheden ((hoeveelheden naar keuze)
Werkwijze
Aardappels schillen, aan stukken snijden en 5 minuten koken. Beetje af laten koelen en dan aan plakjes of blokjes snijden. Je kunt er ook puree van maken. Dan moet je ze uiteraard wel langer laten koken. Oven voorverwarmen op 200 graden en een ovenschaal invetten met olie of boter. Bloemkool aan kleine roosjes snijden en 3 minuten koken. Daarna afgieten. Ui, prei en knoflook fruiten in een scheut olijfolie. Voeg daarna het gehakt toe en kruid met peper en zout. Voeg een bouillonblokje toe en een beetje water. Strooi er oregano doorheen. Voeg de cremefraiche of kookroom toe. Strooi er Parmezaanse kaas naar smaak in. Ik hou van flink wat, maar gewoon blijven proeven. Laat het bakje kruidenboter in de saus smelten. Voeg als laatste de bloemkoolroosjes toe. Bekleed de ovenschaal met de helft van de aardappelplakjes of blokjes. Giet de saus eroverheen en daarna de rest van de aardappels. Als laatste rasp je een flinke laag kaas over het geheel en je strooit er desgewenst nog wat karwijzaad overheen. Zet de schaal in de oven voor ongeveer een half uur. Houd de kaas goed in de gaten. Gaat het te hard en wordt het te snel bruin, leg er dan een velletje aluminiumfolie overheen. Resultaat: een heerlijke ovenschotel met aardappels, groenten en vlees, maar dan anders klaargemaakt.
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes
Carla Niehoff
Op: 13 September 2015 ·
Heerlijk recept. Hele gezin vond het lekker. Ik maak het zeker vaker.
Aanrader!!