Omdat Clemens op het werk iets gedaan moest krijgen van zijn collega’s had hij hen een appeltaart beloofd. Natuurlijk kun je er dan een kopen, maar ik besloot het zelf te doen. Geen “echte” appeltaart. Die eer laat ik aan mijn schoonmoeder, die onwijs lekkere appeltaart kan bakken. Daar kan ik niet tegenop. Vandaar dat ik voor een tarte tatin heb gekozen. Eerst een caramel maken, de appelstukjes erop schikken en dan bedekken met bladerdeeg. Erg lekker en ook erg gemakkelijk om te doen. Want ja, als Clemens zich in de nesten werkt, hoef ik dat nog niet te doen toch?
Benodigdheden
Werkwijze
In een koekenpan, die ook in de oven kan, laat je de boter en de beide suikers smelten totdat alles bubbelt en mooi goudbruin is. De appels schil je en je snijdt ze aan gelijke blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. De appels voeg je toe aan de caramel. Voeg citroenrasp en alle kruiden en specerijen naar smaak toe en laat het ongeveer een kwartiertje sudderen. Ondertussen verwarm je de oven op 200 graden en je maakt van de plakjes bladerdeeg een bal die je uitrolt tot een ronde plak ter grootte van de pan. Gebruik wat bloem zodat niet alles plakt. Zet het vuur onder de appels uit en voeg een beetje vanille aroma toe. Schik de plak bladerdeeg over de appels en je vouwt het overhangende deeg een beetje onder de appels. Dan maak je met een scherp mesje een paar inkervingen in het deeg om de hete lucht te laten ontsnappen en je zet de pan ongeveer 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna haal je de pan uit de oven en laat het even 5 staan. Dan ga je met een mesje langs de taart om die een beetje los te maken. Leg een bord of schaal die iets groter is dan de pan op de taart en je kiepert voorzichtig de pan om zodat de onderkant nu boven komt te liggen. Dien op met slagroom, Griekse yoghurt, creme fraiche of vanille saus. Heerlijk met een bol ijs. Warm en koud te eten.
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes