Het is weer Sinterklaastijd. Tijd voor het maken van pepernoten en peperkoekmannetjes. Toch heerlijke maanden: november en december. Gezellig de kachel aan, chocolademelk erbij en natuurlijk zelfgemaakte pepernoten. Natuurlijk is het heel gemakkelijk om ze kant en klaar te kopen, maar toch is het een kleine moeite om ze zelf te maken. Vooral als je kleine kinderen hebt. Nu zijn die van ons al ouder en staan niet meer te trappelen om ze te maken. Maar ikzelf vind het nog steeds leuk om te doen. Het recept is heel eenvoudig.
Benodigdheden
Werkwijze
Verwarm de oven op 175 graden en snij de boter aan stukjes en doe het in een kom, samen met het bakmeel, suiker, zout, melk en speculaaskruiden. Kneed met je handen een bal van het deeg. Het lijkt eerst op een puinhoop, maar blijven kneden en het wordt vanzelf een mooie bal. Maak balletjes (pepernoten) of maak een lap van een paar ongeveer 3 mm dik en snij er met vormpjes, verschillende figuren uit. Leg de balletjes of koekjes op een bakblik, dat je hebt bekleedt met bakpapier. Leg ze ongeveer 2 cm uit elkaar omdat ze een beetje rijzen. Bak de pepernoten of koekjes in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen, dan worden ze vanzelf hard. Experimenteer met smarties of andere versierseltjes, door die in het deeg te drukken. Erg leuk om te doen. Vooral met kinderen, maar ook geschikt voor volwassenen. 🙂
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes