Dit is mijn versie van boerenkoolstamppot. Vroeger vond ik boerenkoolstamppot nooit lekker. Eigenlijk vond ik geen enkele stamppot lekker. Maar tijden veranderen. Ik heb de boerenkoolstamppot geheel naar mijn wens en die van man en kinderen gemaakt. Misschien vinden jullie hem ook lekker.
Benodigdheden
Werkwijze
Schil de aardappelen en doe die in een pan water. Leg de boerenkool erboven op. Voeg een beetje zout toe. Laat het koken, draai het vuur zacht en laat ongeveer 20 minuten koken. Ondertussen bak je het spek lekker uit in een koekenpan. In het spekvet bak je uien bruin. Kruid het met peper en zout. Voeg de chilisaus toe. De zilveruitjes snij je wat fijner en je voegt deze toe aan het uienmengsel. Ondertussen maak je de jus en ook deze voeg je toe aan de saus. Of je maakt een beetje runderbouillon klaar. De plak ontbijtkoek verkruimel je in de saus en laat deze smelten. Voeg een laurierblaadje toe aan de saus . In een thee-ei doe je een kruidnagel en je hangt deze met het haakje aan de pan. Zo hoef je de kruidnagel niet te zoeken in de saus. Het is een tip. Wanneer de aardappelen en boerenkool gaar zijn, stamp je deze fijn met een stamper en je voegt de scheut azijn toe. Je maakt de cremefraiche een beetje warm in een schaaltje in de magnetron. Doe een schepje mosterd erbij en roer dit mengsel door de stamppot. Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar smaak. Dan doe je het uien en jusmengsel bij de stamppot en roer het goed door elkaar. Vind je het nog te droog, voeg dan een beetje warme melk toe. Geen koude melk, anders wordt het een kleverige massa. Je zorgt dat je het laurierblaadje en de kruidnagel van te voren worden verwijderd. Het is erg lekker om op je bord boerenkool wat geroosterde uitjes te strooien. Dat geeft net iets meer een bite. Dien op met eventueel rookworst, spareribs, verse worst en appelmoes of – wat ik altijd doe – vossenbessenjam van de Ikea. Die ze ook bij de Zweedse gehaktballetjes serveren. Ook augurkjes, zilveruitjes of in zuur ingelegde komkommers zijn er lekker bij. Laat de herfst en winter maar komen.
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes