Dit recept heb ik van mijn vriendin uit Denemarken. Heerlijk voor bij de warme maaltijd, maar ook als hapje voor een verjaardag. Een keer wat anders dan de gewone gehaktbal.
Benodigdheden
Werkwijze
Doe het gehakt in een kom of diep bord. Voeg het ei toe en de rest van de ingrediënten, behalve de bloem en boter. Prak alles goed met een vork. Is het mengsel te nat, voeg je meer paneermeel toe. In een ander diep bord strooi je wat bloem. Kneed het gehaktmengsel goed door elkaar en rol er mooie balletjes van. Ik maak altijd kleine balletjes, iets groter dan een pingpongballetje. Vind ik handiger, maar hier ben je vrij in. Rol op het laatst alle balletjes door de bloem. Laat de boter smelten in een hapjespan of laat de olie heet worden. Leg de balletjes in de pan en zet het vuur middelhoog. Laat de balletjes eerst even liggen in de hete boter of olie. Ga niet direct aan het roeren omdat dan de balletjes uit elkaar vallen. Probeer daarna voorzichtig om een balletje te keren. Als het goed is, laat het nu gemakkelijk los van de bodem. Keer ook de rest om en bak de andere kant. Draai dan de warmtebron laag en roer ze af en toe om. Na een kwartiertje controleer ik altijd het middelste balletje of het gaar is. Zo niet, laat je ze nog even sudderen. Bewaar het bakvet, voor het maken van lekkere jus. Wanneer je ze nog iets kleiner maakt, dan zijn ze ook geschikt als borrelhapje.
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes