Omdat het weer herfst is, is het tijd voor herfstige smaken. Daar hoort ook stoofvlees bij. Laatst had ik het al traditioneel met aardappels gemaakt en bloemkool. Maar nu besloot ik het stoofvlees als basis voor de tomatensaus te gebruiken en met pasta te serveren. Zo heerlijk, om je vingers bij af te likken. Op zich kost het bereiden niet zoveel tijd, maar het vlees moet wel een paar uur sudderen. In die tussentijd kun jij wat anders doen. Dus ga dit recept niet een uurtje voor etenstijd maken, maar zet het vlees aan het begin van de middag op en het is klaar tijdens het avondeten. Lekker om er allerlei herfstige groenten in te verwerken. Je kunt er ook stukjes pompoen aan toevoegen. Doe ik de volgende keer.
Benodigdheden
Werkwijze
Snijd de ui, bleekselderij en wortel pers de knoflook of snijd het fijn. Hak de pastinaak aan grote stukken en laat deze mee sudderen tijdens het stoven. Dit hoeft niet, maar ik had er nog een liggen. Kruid het stoofvlees met zout en peper. Ik doe er ook altijd wat chilivlokken, maar dat is per persoon verschillend. Laat een klontje boter smelten en bruin worden. Voeg het gekruide stoofvlees toe en bak het op half hoog vuur rondom bruin. Dit duurt een paar minuten. Haal het uit de pan en voeg de groenten toe. Fruit dit een paar minuutjes en doe dan het vlees weer terug in de pan. Voeg een glas rode wijn toe en laat deze verdampen. Verkruimel er een bouillonblokje overheen en voeg dan net zoveel water toe, totdat het vlees helemaal onderstaat en voeg 2 laurierblaadjes toe. Laat zo’n 2 uur (of nog langer) sudderen. Wanneer het stoofvlees helemaal zacht is en bijna uit elkaar valt, haal je het uit de pan. Laat iets afkoelen en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar. Het groentemengsel zeef je even. Je vangt de bouillon op in een kom. Haal de stukken pastinaak eruit. Hoeft niet, maar maak ze dan iets fijner. Je vist de laurierblaadjes eruit en de takjes tijm en rozemarijn. Doe de gezeefde groenten weer terug in de pan. Voeg eventueel iets olijfolie toe, mocht het te droog zijn en je schept het vlees erbij. Voeg een blikje tomatenpuree toe en laat dit even meebakken. Voeg zonodig een schepje suiker toe, als je het te zuur vindt, of een scheut chilisaus. Voeg de pot tomatensaus toe en laat alles goed warm worden. Om alles te verdunnen tot een smeuïge saus voeg je net zoveel bouillon (waarin het vlees gestoofd heeft) toe totdat het een mooie dikte heeft. Dit is afhankelijk van jouw en smaak en wens. Voeg naar smaak Parmezaanse kaas toe. De hoeveelheid is wederom smaak afhankelijk. Om de saus een beetje zachter van smaak te maken kun je er nog een klein pakje cremefraiche bij doen. Als laatste strooi je nog wat verse basilicumblaadjes door je saus. Je kunt ze scheuren of snijden. Zet een pan water op het fornuis voor de pasta. Ik zelf gebruik altijd de waterkoker om het water voor te koken. Scheelt in tijd. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, laat het uitlekken en voeg toe aan de saus. Ik heb dit gerecht geserveerd met een caesar salade. Super lekker.
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes