Dit is een heerlijke hartige taart met ricotta vulling. De bodem is gebaseerd op de taart die ik laatst heb gemaakt uit het boek van Brian Emmett. Omdat ik ricotta had en tomaten heb ik er een eigen draai er aan gegeven. Een superlekker resultaat was het geval. Je kunt het als hoofgerecht serveren, zoals ik heb gedaan, maar je kunt er natuurlijk ook puntjes van snijden en dan als bijgerecht of voorgerecht gebruiken. Keuze volop.
Benodigdheden
Werkwijze
In een kom of huishoudmachine doe je de gewone bloem, tarwe bloem, zout, peper en de Pecorino/Parmezaanse kaas en je mixt dit even door elkaar. Voeg dan de koude harde boterblokjes toe en je mixt het tot een korrelig deeg. Dan voeg je heel langzaam beetje bij beetje het ijswater toe. Het deeg zal nu een bal gaan vormen. Wanneer het deeg te droog is voeg je nog meer ijswater toe. Is het te nat, dan wat bloem. Doe het daarom zo langzaam mogelijk. Vet een platte taartvorm in met een beetje olie. Druk het deeg met de vingers in de taartvorm en verdeel het goed. Zet de vorm met het deeg ongeveer 20 minuten in de koelkast. Verwarm nu de oven voor op 175 graden. Haal de vorm na 20 minuten uit de koelkast en prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg een stukje bakpapier eroverheen en doe er wat gedroogde bonen op om blind te bakken. Bak de bodem ongeveer 20 minuten. Haal daarna de bonen met het bakpapier eraf en bak nog eens 20 minuten. Laat de bodem nu helemaal afkoelen. Ondertussen bak je de spekreepjes uit. Voeg ui en knoflook toe en laat dit lekker meebakken. Voeg naar smaak peper en zout toe, oregano en/of tijm. Snij de ham aan kleine reepjes en laat dit ook meebakken. Schep de ricotta erdoor en proef of er nog het een en ander bij moet aan kruiden. Schep dit mengsel op de afgekoelde taartbodem. Leg er mozzarella schijfjes op en de plakjes tomaat. Strooi er dan nog wat bieslook overheen. Zet weer in een voorverwarmde oven van 175 graden en bak de taart nog zo’n 20 tot 25 minuten in de oven. Een heerlijke verrassing die waarschijnlijk iedereen lust. Als je geen tomaten lust, dan kun je er ook paprikareepjes overheen leggen, plakjes courgette of een mix van alles. Maak het gewoon naar je eigen smaak. Ik geef alleen wat tips.
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes