Dit is een typisch Deens recept wat we hebben gegeten toen we de laatst in Denemarken waren. En wat was dat lekker zeg. De Denen eten het eigenlijk als een bijgerecht. Niet zoals wij gekookte aardappels eten. Maar het wordt veel met Kerst gegeten, waarbij er een heerlijk groot stuk varkensvlees wordt geroosterd met een krokante korst, gekookte aardappelen met een bruine jus van het vlees, gekookte rode kool, of als salade en met wat tafelzuur erbij. Tjonge, wat hebben we laatst genoten. Thuis gekomen besloot ik het ook te maken. Niet helemaal zo uitgebreid als daar. De gekookte aardappels hebben we achterwege gelaten. Dus wij hebben de gekaramelliseerde aardappels niet als een bijgerecht gegeten. 😉
Benodigdheden
Werkwijze
Kook de krieltjes in de schil gaar. Laat even iets afkoelen en pel dan het schilletje eraf. Gaat heel gemakkelijk. Let de aardappeltjes in een schaal en zet ze even aan de kant. Doe de suiker en een beetje water in een koekenpan en laat deze op een laag vuurtje smelten. Roer NOOIT met een houten lepel in de suiker. Laat het gewoon lekker langzaam smelten. Desnoods kun je de pan even ronddraaien dat alle suiker gelijkmatig smelt, maar niet roeren. De suiker gaat dan klonteren aan de lepel. Wanneer de suiker helemaal gesmolten is, voeg je de boter toe. Laat ook deze rustig smelten. Dan heb je een mooie karamel. Voeg nu de aardappeltjes toe aan deze karamel en laat ze wederom op een zacht vuurtje langzaam bruin worden. Deze aardappels hebben we gegeten met een beenhammetje en een lekkere rode koolsalade met appel. Clemens en ik hebben er een Deens bruin biertje bij gedronken. Skål!!!!
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes