Gisteren had ik bij de Albert Heijn coolwrap gekocht. Een grote platte witte kool, waarvan de bladeren heel geschikt zijn voor wraps. Je moet ze even een minuutje in kokend water leggen, de harde kern eruit snijden en dan vullen. Ik wilde in eigenlijk risotto maken, maar ook graag die coolwrap gebruiken. Toen besloot ik om de bladeren te vullen met risotto. En toen werd zomaar een nieuw recept geboren. De risotto is uiteraard ook heel goed alleen te eten. Dus eigenlijk zijn het 2 recepten in één. De versie met de koolbladeren is leuk voor een etentje. Ik heb 4 koolbladeren gevuld met risotto en daarna de rest van de rijst gewoon in een schaal gedaan.
Benodigdheden
Werkwijze
Oven voorverwarmen op 200 graden. Leg de spekblokjes op een met bakpapier bedekt bakblik. Strooi er een halve eetlepel rozemarijn overheen en een scheutje Maple syrup of stroop. Laat ze daarna uitbakken in de oven voor ongeveer 10 minuten tot een kwartier. Houdt het even in de gaten, elke oven is verschillend. Bak de uien en knoflook in een scheutje olijfolie in de hapjespan. Zet vast een pan kokend water voor het blancheren van de koolbladeren. Maak de sperzieboontjes schoon en voeg ze toe aan kokend water voor ongeveer 3 minuten. Ze moeten nog mooi groen zijn en een beetje een bite hebben. Voeg de andere helft van de rozemarijn toe en wat peper en zout naar smaak. Even laten meebakken en een glas witte wijn toevoegen. De alcohol laat je op hoog vuur verdampen. Verkruimel een bouillonblokje erdoorheen en voeg de roerbak risottorijst toe. Laat de rijst even glazig worden en voeg daarna het warme water toe. Goed roeren en in principe is het na 5 minuten gaar. Voeg dan de Parmezaanse kaas erdoor. Gebruik zoveel als je lekker vindt. Gewone risottorijst heeft veel langer nodig. Maar dit is lekker handig voor als je niet zoveel tijd hebt. Natuurlijk kun je het ook met gewone risotto maken, maar hou dan de tijden op de verpakking aan. Wanneer de boontjes gaar zijn spoel je ze af onder koud water, zodat ze niet teveel doorgaren. Snijd ze daarna aan kleine stukjes. Voeg ze pas op het laatst toe aan de rijst. Wanneer je de risotto niet in koolbladeren wilt wikkelen, dan is het nu klaar. Kies je voor de gevulde koolbladeren, leg dan de bladeren één voor één een minuutje in het kokende water. Verwijder daarna de harde nerf. Vul de bladeren met risotto en maak er mooie pakketjes van. Steek deze vast met een cocktailprikker.
Copyright © Cups and Teaspoons 2013 | Ontwikkeld door Robin Bonnes